Ką rodo pieno sudėties rodikliai

Urėja. Norma- 15-35mg% . Jei mažiau kaip 15mg%, – racione trūksta baltymingų pašarų, jei daugiau kaip 35% ,  baltymų perteklius racione.

Laktozė. Jei mažiau kaip 4,5%, – gali trūkti energijos pašaruose, racionas nesubalansuotas angliavandenių ir baltymų atžvilgiu, gali būti kepenų veiklos sutrikimų, tešmens uždegimas.

Riebalai. Sumažėjęs pieno riebalų kiekis <3 – 3,3%. Mažai ląstelienos pašare, per daug susmulkinti žoliniai pašarai, per didelis riebalų kiekis racione (daugiau kaip 6% raciono sausųjų medžiagų), per didelis koncentratų kiekis racione, didžiojo prieskrandžio acidozė.

Baltymai. Sumažėjęs pieno baltymų kiekis rodo nepakankamą baltymų ir energijos kiekį pašaruose ar nesubalansuotus racionus.

Mineralinės medžiagos. Jų kiekio sumažėjimo priežastis dažniausiai būna nepakankamas mineralinių medžiagų kiekis pašaruose, kai gyvuliai papildomai negauna mineralinių medžiagų.

Pieno užšalimo temperatūra. Normali – 0,520-0,560ºC. Užšalimo temperatūra gali pakilti, kai racione trūksta energijos, kalcio, fosforo, natrio, kobalto ir kt. medžiagų, netinkamas angliavandenių ir baltymų santykis racione, rūgštūs, prastos kokybės pašarai.

Pieno riebalų ir baltymų santykisKarvių piene jis turėtų būti 1.2. Jei šis santykis didesnis, pvz., 1,4, – gali būti sutrikusi medžiagų apykaita, vadinama ketoze. Jei santykis mažesnis kaip 1,19, pvz., 1,14 ,gali būti padidėjęs didžiojo prieskrandžio rūgštingumas (acidozė).

Pieno sudėtis  %

Vanduo87,5(82,7-90,7)
Sausosios medžiagos12,5(9,3-17,3)
     iš jų:  
baltymai3,3(2,0-5,0)
riebalai3,8(2,7-7,0)
cukrus (laktozė)4,7(4,0-5,3)
mineralinės medžiagos0,7(0,5-1,0)
nebaltyminės azotinės medžiagos0,05(0,02-0,08)